27
oktober
2020
|
21:43
Europe/Amsterdam

Beleidsupdate Eerlijke Bankwijzer - een rapport om mee thuis te komen

Samenvatting

Vandaag, dinsdag 27 oktober, publiceert de Eerlijke Bankwijzer de resultaten van de tweejaarlijkse beleidsupdate over het duurzaamheidsbeleid van banken. De Volksbank scoort bij dit onderzoek op alle onderzochte thema’s goed en gemiddeld het beste.

Waar is onderzoek naar gedaan?

Er is onderzoek gedaan naar de duurzaamheidscriteria in het krediet- en beleggingsbeleid bij acht Nederlandse Banken: ABN Amro, Bunq, de Volksbank, ING, Rabobank, NIBC, Triodos Bank en Van Lanschot Kempen. Bunq is in dit beleidsonderzoek voor het eerst meegenomen.

Onze scores

De Eerlijke Bankwijzer heeft dit jaar ons duurzaamheidsbeleid op vijftien onderwerpen tegen het licht gehouden. Daar scoren we goed tot uitstekend op met: twee keer een 8, zeven keer een 9 en zes keer een 10. Twee thema’s waar we dit jaar nieuw beleid op hebben ontwikkeld lichten we hieronder toe.

Gender

Waar we eerder dit jaar als enige bank een groene score kregen tijdens het praktijkonderzoek Gender, laten we ook nu een heel mooie vooruitgang zien tijdens de beleidsupdate door de toevoeging van een apart stuk over Gendergelijkheid in ons Mensenrechtenbeleid. Gelijke behandeling & non-discriminatie was al opgenomen in ons beleid, maar gezien het belang van gendergelijkheid (zo is er een specifiek Sustainable Development Goal aan gewijd) en de aandacht voor dit thema, behandelen we het nu ook apart. Door de duurzaamheidscriteria die we hebben opgenomen, voldoen we aan meer beleidselementen van de Eerlijke Bankwijzer.

Waterschaarste

Volgens voorspellingen zal bijna de helft van de wereldbevolking in 2030 te maken hebben met waterschaarste. Hierdoor neemt de kans op ziektes, ondervoeding en kindersterfte toe. Ook het milieu heeft ernstig te lijden onder waterschaarste. Daarom hebben we begin dit jaar nieuw beleid geïntroduceerd om de negatieve gevolgen van te veel watergebruik (overexploitatie) te voorkomen. Dit heeft geleid tot hogere scores op verschillende thema’s bij de Eerlijke Bankwijzer, namelijk Voeding, Maakindustrie en Mijnbouw.

Over de Eerlijke Bankwijzer

De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van Amnesty International, Milieudefensie, Oxfam Novib, PAX and World Animal Protection. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Profundo.

Deel deze release

Laatste nieuws