08
november
2022
|
09:00
Europe/Amsterdam

Deze winter zijn vrijwilligers noodzakelijker dan ooit

Kijk naar elkaar om en maak voor een ander het verschil. Provincie Utrecht zoekt nog ruim 1.000 vrijwilligers.

Samenvatting

In Nederland zijn maar liefst 7 miljoen vrijwilligers actief. Mensen die een of meerdere keren per jaar iets met of voor een ander doen. Zoals schuldhulpmaatje zijn, een wandelingetje maken, boodschappen doen of iemand helpen met de Nederlandse taal of schoolwerk. Ondanks dat miljoenen mensen zich nu al belangeloos inzetten voor een ander, is er nog altijd een schrijnend tekort aan vrijwilligers. Een gat dat komende winter nóg groter wordt door de hoge inflatie en de hoge energieprijzen. Nog meer Nederlanders zullen letterlijk in de kou komen te staan en sociaal geïsoleerd raken. In de provincie Utrecht is nu al de vraag veel groter dan het aanbod. Zo zoeken er op dit moment ruim 1.000 mensen een vrijwilliger variërend van budgetmaatje tot gezelschapsmaatje. Het is nu belangrijker dan ooit om naar elkaar om te kijken. 

Vanuit haar maatschappelijke rol zet de Volksbank zich in voor het welzijn van de samenleving; ze stelt mensen voorop. Daarom steunt de Volksbank óók het vrijwilligersplatform NLvoorelkaar, waar vraag en aanbod samenkomen. Iedereen kan op nlvoorelkaar.nl zien waar andere mensen behoefte aan hebben en uitzoeken of er een hulpvraag tussen zit die aanspreekt en past. Los daarvan zijn veel medewerkers van de Volksbank zelf actief als vrijwilliger. Deels privé en deels ‘in de baas zijn tijd’. 

 

 

Paula Busscher is schuldhulpcoach. Als vrijwilliger helpt zij mensen die hun financiën niet meer kunnen overzien. Samen brengen ze de in- en uitgaven in kaart. Daarna stelt Paula een plan op om er weer bovenop te komen. “Er rust een enorm taboe op dit onderwerp. Mensen trekken vaak veel te laat aan de bel waardoor de geldzorgen extra groot zijn. Dit jaar zullen door de hoge energieprijzen meer mensen dan ooit in de knel komen. Ook mensen die werken en zuinig leven. Dus vrijwilligers zijn nu noodzakelijker dan ooit. Op werkelijk alle fronten.” 
Omdat het tekort aan vrijwilligers deze winter nog eens extra pijnlijk wordt, starten de Volksbank en NLvoorelkaar, een campagne om het gat te dichten. Ze willen meer mensen dan ooit inspireren en motiveren zich voor een ander in te zetten.  Jeroen Dijst, directielid bij de Volksbank: “Onze bank vindt het belangrijk om te bouwen aan een meer menselijke samenleving. Onze samenwerking met NLvoorelkaar is voor ons vanzelfsprekend. Ik vind het geweldig dat veel van onze medewerkers, zoals Paula, gebruikmaken van de mogelijkheid zich onder werktijd in te zetten als vrijwilliger.”
 

Vrijwilligerswerk volgens Paula Busscher (51) uit Woerden, managementassistent bij de Volksbank.

“Via mijn werk deed ik de opleiding tot budgetcoach. Wat ik daar leerde wilde ik graag in de praktijk brengen. Als vrijwillig schuldhulpcoach ervaar ik nu hoe het is om iemand te helpen. Het is fijn om voor mensen met financiële zorgen het verschil te maken en duurzame oplossingen te vinden voor hun problemen. Door hier concreet mee aan de slag te gaan ben ik er veel bewuster van geworden dat de problematiek vaak heel complex is. Veel mensen komen buiten hun schuld in de problemen door ellende in de privésfeer gecombineerd met bijstandsregels die zich onverwacht tegen hen keren. Of men is niet op de hoogte van bepaalde toeslagen. De beste aanpak: het vertrouwen winnen want men gooit zelden meteen alle financiële zorgen op tafel. En daarna naar een oplossing toewerken. Dus niet de problemen overnemen – een enorme valkuil – maar de mensen zelfredzaam maken.” 

Tip van Paula: “Iedereen heeft tegenwoordig een overvolle agenda, waardoor er voor vrijwilligerswerk geen ruimte lijkt. Maar kijk eens of je niet iets kunt inruilen voor een uurtje voor een ander. Je krijgt er zoveel waardering en dankbaarheid voor terug.”
 

Een greep uit de vele soorten vrijwilligerswerk

  • budgetmaatjes
  • gezelschap houden (bij ouderen, mindervaliden, alleenstaanden)
  • klusjes of boodschappen doen (voor mensen die dat zelf niet meer lukt)
  • activiteitenbegeleiding (voor ouderen, mindervaliden, alleenstaanden)
  • taal en lezen (voor kinderen met een achterstand of nieuwkomers)
  • vervoer (bijvoorbeeld naar het ziekenhuis)

 

Minder koud en kil

Jeroen Dijst, die zelf ervaring heeft met vrijwilligerswerk als gastdocent financiële educatie, verwacht veel van de campagne. Vorig jaar heeft de vrijwilligerscampagne 57.000 extra vrijwilligersuren opgeleverd. Heel voorzichtig houdt hij er rekening mee dat dit jaar extra veel mensen zich aanmelden als vrijwilligers. “De geschiedenis leert dat in moeilijke tijden de medemenselijkheid een extra impuls krijgt. Mensen gaan meer om zich heen kijken en zijn zich bewuster van hun eigen kracht én kwetsbaarheid. Als iedereen even stil staat bij de vraag: ‘Zou ik iets voor een ander kunnen betekenen?’, dan wordt de winter vast een stuk minder kil en koud.”

Meer ervaringsverhalen van de Volksbank-collega’s lees je op het speciale online platform van NLvoorelkaar en de Volksbank.