08
december
2022
|
08:00
Europe/Amsterdam

“Laten we van geldezels een uitstervende diersoort maken”

Samenvatting

In mijn werk kom ik ze regelmatig tegen, geldezels. Meestal jongeren onder de 25 jaar die denken op een makkelijke en snelle manier geld te kunnen verdienen. In dit geval door het uitlenen van hun bankrekening. Als ik ze spreek, klinken ze eerst vrij zelfverzekerd en beginnen ze met een verhaal waar duidelijk niets van klopt. Meestal ingefluisterd door de geldezel ronselaar. Maar wanneer het telefoongesprek vordert, voel je de twijfel komen aan de andere kant van de lijn. Vaak komt uiteindelijk wel de aap uit de mouw en bekennen ze dat ze hun rekening uit handen gegeven hebben. Al dan niet tegen betaling. Niet wetende welke grote gevolgen dit allemaal kan hebben. 

Doordat zij denken snel en makkelijk geld te kunnen verdienen, verliest een slachtoffers zijn netto maandsalaris en soms zelfs nog veel meer. Geld waar ze hard voor hebben gewerkt en vaak ook nog een spaarsaldo dat ze met moeite elke maand opbouwen. Stel je eens voor dat dit jou zou overkomen? Dat je een netto maandsalaris zomaar ineens kwijt bent? Het komt regelmatig voor dat we klanten huilend aan de telefoon hebben. Ze verliezen het vertrouwen in andere mensen, het vertrouwen in hun eigen kunnen en hebben vaak (nog) minder vertrouwen in het ‘enge’ online bankieren.

Geldezels zijn een heel belangrijke schakel in online criminaliteit. Ze maken het oplichters makkelijker om zelf niet in beeld te komen bij politie en justitie en oplichters gaan daardoor vaak vrijuit. En daarnaast levert het ook grote problemen voor de geldezels zelf op. Niet alleen moeten ze de schade zelf vergoeden, ze krijgen ook nog eens een strafblad. En ik heb zelf ook met geldezels gesproken die bedreigd werden met een mes omdat er nog geld op hun rekening stond dat de ronselaar wilde hebben. Je wordt onderdeel van georganiseerde criminaliteit met alle gevolgen van dien.

Het is dus ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat niemand meer een geldezel wordt. Daarom heb ik namens de bank meegewerkt aan een podcast over geldezels. Laat de podcast daarom horen of stuur hem door aan je (klein)kinderen, vrienden, buurmeisjes en -jongens. Laten we samen het de oplichters een stuk moeilijker maken en van geldezels een uitstervende diersoort maken.

Deze week is het European Money Mule Action (EMMA) week. In heel Europa vragen politieorganisaties en banken aandacht voor dit onderwerp. Esther Rougoor, adviseur veilig bankieren bij de Volksbank, komt money mules (geldezels) regelmatig tegen in fraudeonderzoeken en roept iedereen op oplichters een halt toe te roepen. Kijk voor meer informatie op de website van de Politie. Andere tips over veilig bankieren vind je hier