Utrecht,
03
oktober
2023
|
12:13
Europe/Amsterdam

“Weg met het ‘vreemde eend in de bijt’-gevoel. Jezelf kunnen zijn is het allerbelangrijkste.”

Samenvatting

Op 9 oktober ondertekent de Volksbank het Charter Diversiteit van de SER. Hiermee omarmen we de principes van gelijke kansen in alle geledingen van de organisatie. Waarom is gelijkwaardigheid zo belangrijk voor de bank en welke concrete acties koppelen wij aan onze visie op diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusiviteit? We vragen het aan Jacqueline Touw, chief people & organisation officer van de Volksbank.

Jacqueline, jij mag namens de Volksbank het Charter Diversiteit ondertekenen. Waarom is het zo belangrijk dat wij deze handtekening zetten?
“We willen aantoonbaar uitdragen dat we ons hard maken voor gelijke kansen. Dat past goed bij ons maatschappelijk Volksbank-DNA en het belang dat we hechten aan gedeelde waarde. Daarnaast sluiten we ons hiermee aan bij een netwerk van organisaties binnen en buiten de financiële sector. We trekken samen op en kunnen het zo collectief beter doen voor de maatschappij.”

We verbinden ons in het Charter ook aan een specifiek doel: het duurzaam plaatsen van mensen met een arbeidsbeperking. Wat houdt dit precies in?
“We willen een afspiegeling zijn van de maatschappij. Maar we merken dat het aandeel medewerkers met een arbeidsbeperking - of verminderd werkvermogen - achterblijft. Daar willen we wat aan doen. Onze ambitie is om voor 2025 zesentwintig mensen met verminderd werkvermogen te hebben begeleid naar een vaste werkplek. Dat zijn bijvoorbeeld collega’s die slechthorend, slechtziend of chronisch ziek zijn.”

Hoe gaan we deze ambitie waarmaken?
"Onze interne Desk van Werkvermogen speelt hierin een belangrijke rol. De Desk begeleidt nieuwe en bestaande medewerkers naar een duurzame werkplek. Dat maken we ook op andere manieren mogelijk. Zo is ons hoofdkantoor rolstoeltoegankelijk, is er een intern AD(H)D-netwerk, hebben we speciale voorleessoftware beschikbaar en zijn er autisme-coaches. Iedereen verdient het om zich thuis te voelen bij ons.”

Wat betekent thuis voelen voor jou?
“Voor mij houdt het in dat je lekker jezelf kunt zijn. Je hele zelf en dat daar met respect mee wordt omgegaan. En ook: een plek waar je waardenvrij naar elkaar luistert en daarna pas besluiten neemt. Ik ben precies één jaar werkzaam bij de Volksbank en dit thuisgevoel had ik meteen te pakken. Hoe sneller je het ‘vreemde eend in de bijt’-gevoel kwijt bent, hoe eerder je jezelf kunt zijn. En dat is het allerbelangrijkste .”

Wat betekenen diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusiviteit voor de Volksbank?
“Diversiteit is de rijkdom waaruit gelijkwaardigheid en inclusie bloeien. Ik geloof dat als we de verscheidenheid omarmen, we een organisatie kunnen creëren waarin iedereen zich gehoord, gewaardeerd en vertegenwoordigd voelt. We stimuleren open gesprekken om samen beter te worden en daarmee maken we het verschil voor mens en maatschappij. Iedereen verdient  een eerlijke kans. Starters op de woningmarkt, lokale ondernemers, maar ook mannen en vrouwen die niet hetzelfde loon krijgen voor hetzelfde werk.”

Dat klinkt goed! Welke rol zie jij voor de Volksbank?
“Wij willen verschillende rollen spelen. Die van sociale verbinder, maatschappelijk verantwoord werkgever én aanjager in het systeem. We doen bijvoorbeeld metingen naar de mate waarin er een loonkloof is bij de Volksbank. Die is gelukkig heel erg klein. We publiceren de resultaten, de onderzoeksmethode die we gebruiken en we roepen anderen op hetzelfde te doen. Gaat bij ons dan alles perfect? Zeker niet, maar we zetten ons in voor positieve verandering. Voor medewerkers én de maatschappij.”
 

Bij de Volksbank vinden we het belangrijk dat iedereen de ruimte krijgt om helemaal zichzelf te zijn. En om met ieders unieke achtergrond, persoonlijkheid, perspectief en kwaliteiten bij te dragen aan het waarmaken van onze belofte: beter voor elkaar. Want juist door alle onderlinge verschillen te herkennen en waarderen, bereiken we samen de mooiste resultaten.

Om nóg diverser en inclusiever te worden hebben wij onszelf doelen gesteld:

·       Iedereen voelt zich thuis bij de Volksbank

·       Onze teams zijn divers samengesteld

·       Het loonverschil tussen man en vrouw is 0%

·       In 2025 is tenminste 40% van het management vrouw